Szentendrei Skanzen közösségi kertje

2017. évi kezdeményezés 

Forrás: Sokszínű Vidék

A Szentendrei Skanzen kertje a Dél-Dunántúl tájegység zádori házához tartozó területen került kialakításra. A közösségi kertben 6-8-14 nm-es ágyások készültek, ahol kedvükre kertészkedhetnek azok a családok és baráti társaságok, akik szívesen dolgoznak együtt a szabadban a kertben. Tapasztalt kertészek segítenek ebben.

A parcellák bérlői minden nap bemehetnek a kertjükbe reggel 6 órától este fél 9-ig. Kivéve a fesztivál napokat. A bérleti díj 400 Ft/nm. Ezért cserébe egy kezdő vetőmagcsomagot kapnak, vizet használhatnak, és egy zárható tárolóban hagyhatják a szerszámaikat. Továbbá négy alkalommal rendeznek összejövetelt a kertészkedőknek, ahol jobban megismerhetik egymást. Az ágyások művelésének joga egy szezonra szól, de meghosszabbítható.

Aki kedvet érez a közösségi kertészkedéshez, annak nincs más teendője, mint hogy a skanzen e-mail címére megírja, hogy miért szeretne részt venni a projektben.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum által kiadott Skanzen Örökségi Iskola BIO-KERT-ÉSSZEL című füzet bár pedagógiai módszertan, mégis jól használható a családok számára. Felkelti a gyerekek érdeklődését a kert és a természet iránt. Sőt sok hasznos információt tartalmaz a felnőtteknek is.