Egészséges táplálkozás

 

alapanyag

bio növények

Az egészséges táplálkozás legfontosabb összetevője a tiszta alapanyag, amiből az ételeinket készítjük. De ehhez hozzátartozik még néhány életviteli szabály.

  • Reggel egy pohár vízzel indítjuk a napot. Ez pótolja az éjszaka elpárolgott vizet. Beindítja a szervezet működését: agyat, vesét, gyomorsavat… Hiszen a szervezetünk 60-75 % víz, kortól függően.
  • Minden étkezés előtt fél órával ugyanebből az célból érdemes 1 pohár vizet inni.
  • Ha éhesnek érezzük magunkat, akkor először vizet iszunk, mert lehet, hogy csak szomjasak vagyunk.
  • Csak üres gyomorral ülünk le az asztal mellé enni.
  • Csak kényelmesen ülve, ráérősen, nyugodtan étkezünk. Pépesre rágunk, miközben élvezzük az étel ízét, illatát.
  • Csak annyit eszünk, amennyit a gyomrunk kíván, és nem amennyit a szemünk.
  • Csak ami jól esik, és nem terheli meg a gyomrunk olyan ételt fogyasztunk.
  • Figyelünk az ételtársításra a könnyebb emésztés érdekében. Gyümölcsöt magában, vagy olajos magokkal. Fehérje tartalmú ételt zöldséggel. Szénhidrát tartalmút szintén zöldséggel. Zöld leveleket – emésztés szempontjából nem zöldségek – gyümölccsel is  összekeverhetjük, vagy inkább turmixolhatjuk.
  • Étkezésenként mindig ajánlott a nyers étel fogyasztása, ami akár 100% is lehet.
  • A nyugodt alvás érdekében az utolsó, könnyű étkezés legalább 1,5 -2 órával lefekvés előtt legyen.
  • Csak jókedvűen szabad főznünk, mert az ennivaló a szakács energiáit is tovább adja.
  •  Mindig legyünk hálásak az ételért.
Ropogós piros alma - az egészséges táplálkozás egyik szimbóluma

– Hippokratész –

Amit eszelazzá leszel.

Különböző emberek vagyunk. Különbözően működünk és választunk utakat a lehetőségeink közül. Sok mindent kipróbálunk, mire megtaláljuk, mi az, ami nekünk jó. Így van ez a táplálkozással is. Ezért nem tisztünk állást foglalni egyik étkezési módszer mellett sem. Csak azt tartjuk fontosnak mindenki számára, hogy az ételeink tiszta alapanyagokból készüljenek. Vagyis a termesztésük során betartották a bio-kertészkedés szabályait. A feldolgozáskor pedig életidegen anyagok – az ember egészségére káros: kemikáliák, szinezékek, tartósító szerek, és ízfokozók – nem kerültek bele.

Magyar Biokultúra Szövetség

A biotermékekről, a feldolgozásukról, a vásárlásukról és  a minősítő rendszerről röviden, könnyedén.

– Olvasás a képre kattintva –

Az egészséges táplálkozás: BIO - A sok jóból jó sokat! című kiadvány

Telefon

+36 30 757 2826

Levelezési cím

8900 Zalaegerszeg

Csendes utca 22.

E-mail

irok@virulok.hu